SMITH & BURROWS – ONLY SMITH & BURROWS IS GOOD ENOUGH

Wat gebeurt er als je Tom Smith, de zanger van de Britse indierockgroep ‘Editors’ samenvoegt met Andy Burrows, de vroegere drummer van indierock en new wave-formaties ‘Razorlight’ en ‘We Are Scientists’? Welnu, dan krijgt u het duo ‘Smith & Burrows’ dat u zich misschien nog wel herinnert van het eind 2011 uitgebrachte kerstalbum “Funny Looking Angels” en de daaruit voortvloeiende hitsingle “When The Thames Froze”.

Waar het leek alsof die samenwerking tussen de twee vrienden beperkt zou gaan blijven tot dat ene album komt het gelegenheidsduo na tien jaar toch met een tweede studioplaat op de proppen. De niet meteen van bescheidenheid getuigende titel van dit album is “Only Smith & Burrows Is Good Enough” en de tien liedjes die ze voor deze plaat samen met producer Jacquire King hebben gecomponeerd zijn stuk voor stuk leuke melodieuze nummers die het afzonderlijk eveneens tot hitjes zouden kunnen brengen.

Die net vermelde Jacquire King is ook al niet zomaar de eerste de beste, want deze Amerikaanse ‘Grammy Award’-winnende producer werkte in het verleden al samen met topartiesten zoals Tom Waits, Josh Ritter, Buddy Guy of Norah Jones en met rockbands als ‘Kings Of Leon’, ‘Dawes’, ‘Modest Mouse’ en ‘Cold War Kids’. Dat hij in de warme zomer van 2019 plaatsnam achter de knoppen van de opnamestudio in Nashville, Tennessee voor dit album toont dan ook aan dat hij sterk moet geloven in het potentieel van ‘Smith & Burrows’.

Als eerste singles uit “Only Smith & Burrows Is Good Enough” werd geopteerd voor het Beatlesque “Old TV Shows” (zie 2e video) en het aanstekelijke “All The Best Moves” waarmee dit album begint. Een andere song die torenhoog boven de andere uitsteekt is de prachtige ingetogen gebrachte ballad “Parliament Hill” die we op de eerste video hebben bijgevoegd. Naast de steeds weer zeer herkenbare leadzangstem van Tom Smith is het toch ook echt genieten van het door Andy Burrows zeemzoet gezongen catchy refreintje bij dit nummer.

Vermeldenswaardig is zeker ook dat alle instrumenten die u bij deze tien liedjes hoort door ‘Smith & Burrows’ persoonlijk werden ingespeeld. Andere aanstekelijke liedjes uit dit album zijn het op een heerlijke beat en dito melodie drijvende “Spaghetti” en het ritmische dansnummer “Bottle Tops”. Maar ook “I Want You Back In My Life”, het als een ‘Editors’-pianoballad kinkende nummer “Aimee Move On” en het met een van ‘Queen & David Bowie’-song “Under Pressure” ontleende riff beginnende “Too Late” weten ons zeer te bekoren. Al komen de albums van ‘Smith & Burrows’ maar om de tien jaar, als ze van dergelijke uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn, dan hebben we daar geen enkel probleem mee.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS

video